Alles kan schoner: Tweeluik waarin Dirk Draulans op zoek gaat naar de Vlaamse cleantech-innovatie: ecologische spitstechnologie ten dienste van duurzaamheid.

Alles kan schoner

BEKIJK HIER AFLEVERING 1

BEKIJK HIER AFLEVERING 2

Korte beschrijving van de afleveringen: 

Onderzoekers zijn in staat om grondstoffen, zoals een duurzame vorm van cement, te puren uit de massa oude storten van de vorige generaties. Ze werken aan nieuwe materialen, zoals grafeen, die energie- en gebruiksvriendelijker zijn dan wat vandaag op de markt is. Ze drijven de waterzuivering op en puren energie uit het slib dat achterblijft. Ze ontwikkelen systemen waarmee zeewater drinkbaar kan worden gemaakt zonder dat daar veel energie voor nodig is. Een jonge Vlaamse uitvinder presenteert een eenvoudige waterzak waarmee groenten in ontwikkelingslanden lang bewaard kunnen worden. Hij profiteert van 3D-technologie om zijn vondst op punt te stellen. Die technologie wordt de ultieme milieuvriendelijkheid, want materialen zullen lokaal geproduceerd en gerecycleerd worden om nieuwe producten te maken.

BEKIJK HIER AFLEVERING 1

Motoren van Vlaamse weefgetouwen worden omgebouwd tot aandrijflijnen voor elektrische wagens. Die wagens kunnen fungeren als tijdelijke opslagplaats voor energie in zogenaamde 'smartgridsystemen', waarin energie lokaal geproduceerd en verbruikt wordt. Slimme huishoudtoestellen draaien alleen als de zon schijnt of de wind waait. Het Duitse Feldheim is er als eerste dorp in de wereld in geslaagd om zich volledig los te koppelen van de klassieke energienetten. Op moeilijke momenten valt het terug op energie uit biomassa, onder meer varkensmest. In Vlaanderen wordt gewerkt aan biobrandstoffen van de tweede generatie, afkomstig van papier- en houtafval. Zelfs de windmolens zullen uit het landschap verdwijnen, want jonge Vlaamse uitvinders dokteren systemen uit om wind te oogsten met vliegers. Kortom: Dirk Draulans stelt vast dat de toekomst er anders zal uitzien dan vandaag, schoner vooral.

BEKIJK HIER AFLEVERING 2