Tweeluik waarin wordt nagegaan hoe we kunnen vermijden dat we onze aarde helemaal leegpersen en uitputten.

HEERLIJK HERNIEUWBARE WERELD

2 heel interessante reportages waarin Dirk Draulans nagaat hoe we kunnen vermijden dat we onze aarde helemaal leegpersen en uitputten:

Bekijk HIER aflevering 1:

In alle gsm’s die er tot 2010 verkocht zijn, zit 240 ton goud. Uit 200 gerecycleerde gsm’s kan een gouden ring worden gehaald. Maar onder meer de stervoetballers van Standard Luik hebben nog niet de reflex hun oude gsm’s te laten recycleren. Ze koesteren de duurzaamheidsgedachte niet. Voor hen is dat iets voor de volgende generatie, en iets dat de overheid moet organiseren.

Nochtans zouden zij en de club gemakkelijk verbeteringen kunnen aanbrengen. Kleine verbeteringen, zoals het gebruik van ecologisch waspoeder voor het vele waswerk, en grote verbeteringen, zoals de aanschaf van een elektrische sportwagen in plaats van de benzineverslindende bakken waar ze nu mee rijden.

In Vlaanderen gebeurt er veel op het vlak van duurzaam materialengebruik. Umicore is een pionier in de stadsmijnbouw, waarbij metalen uit gebruikte toestellen gewonnen worden. Ecovert was niet alleen pionier in ecologische wasproducten, maar bouwde ook een volledig duurzame fabriek. Het prestigieuze vastgoedproject Tweewaters in Leuven claimt dat het vijfduizend mensen zal huisvesten op volledig duurzame wijze, met een gesloten economische cyclus: alle materialen kunnen gerecupereerd worden. Hernieuwbaarheid moet de norm worden, ook voor stervoetballers.

Bekijk HIER aflevering 2:

De mens eet elk jaar naar schatting 50 miljard dieren op. Het terugdringen van het vleesverbruik zou een grote stap in de richting van duurzaam leven en een hernieuwbare economie betekenen. Maar het is een moeilijk proces.

Daarom wordt er gezocht naar alternatieven voor een puur vegetarisch bestaan. Dat kan door middel van doorgedreven wetenschap, die het mogelijk maakt vlees te kweken zonder dat er een dier voor nodig is. Het kan ook door aangepaste consumptiemodellen, waarbij smaakvol vlees als een garnituur naast de groenten terechtkomt, of waarbij insecten de doorslag geven.

De moderne consument is verwend. Hij wil alles op elk moment. Maar wat is energetisch het gunstigste: in de winter appelen uit Nieuw-Zeeland invoeren of appelen uit onze fruitstreek maandenlang invriezen? Een duurzaam leven vergt moeilijke oefeningen, waarbij er een tweespalt dreigt tussen de grootschaligheid, die de massa moet bevoorraden, en de kleinschalige aanpak van de voedselteams.