‘Voorlopig’ sluitstuk van ruim anderhalf jaar AHA-project

25 mei 2012 - Slothappening AHA-project

Een mooie avond werd het, met creatieve ideeën, met engagementen, met een vleugje poëzie.

De finale van de bedenkerswedstrijd vormde de hoofdbrok.
5 wetenschappen-wiskunde uit het Sint-Pietersinstituut uit Gent ontving uit de handen van de voorzitter van de Rotaryclub Deinze een cheque van 750 euro. De klas stelde een opplooibare brooddoos voor als middel om de ecologische voetafdruk van hun school te verkleinen.

De tweede prijs, 500 euro, ging naar 4 economie uit Leiepoort campus Sint-Hendrik. Die klas werkte een gezelschapsspel uit, ‘Voetje Minder’. 4 Latijn probeerde ons te overtuigen van het nut van kippen op school en in de stad Deinze. Zij behaalden de derde prijs, 250 euro, allemaal gesponsord door Rotary Deinze. Leiepoort campus Sint-Hendrik schonk zelf 100 euro aan elk van de overige twee finalisten, MOBI uit Gent en Onze-Lieve-Vrouwcollege uit Oostende.

Martin Carrette, stadsdichter en tot vorig jaar leraar bij ons op school, leidde het tweede stuk van de avond in met een nieuw gedicht, Carnac op Antarctica. Dit gedicht is vanaf nu te lezen op onze poëziemuur op school, met dank aan hogeschool Gent, afdeling textiel.

6 Latijn-wetenschappen, de klas die vorig jaar de Polar Quest won en daarmee het startschot gaf voor ons AHA-project stelde de engagementen van onze school voor de volgende jaren voor. Engagementen die door de leerlingen zelf werden geformuleerd als die dingen die ze willen meenemen en verder uitdragen vanuit het AHA-project dit schooljaar. 

Ook Stad Deinze maakte zijn engagementen voor volgende jaren duidelijk. Beloftes rond verlichting, verwarming, duurzaam bouwen, CO2-uitstoot en mobiliteit.

Niemand minder dan Alain Hubert nam het woord als vertegenwoordiger van de International Polar Foundation (bekijk hier de film gemaakt door de International Polar Foundation en lees hier de speech van Alain Hubert)  en bedankte de school en natuurlijk ook Koen Meirlaen, de leraar aardrijkskunde die het project de hele tijd droeg.

Zoals gezegd, een mooie avond, ook heel vlot aan mekaar gepraat door leerlingen van het derde jaar, een avond die ons achterliet met het gevoel: dit is niet het einde van het AHA-project.

Gelegenheidsgedicht Martin Carrette

Carnac op ANtARCtiCa

tableau vivant met pinguïns

Wat op een andere plaats Carnac heet, kalenderzaal
van een versteende tijd, spiegelt zich in de reusachtige
openstaande oesterschelp van het laatste continent.
Zijn landschappen blijven onvatbaar en rijk als het wit

op de doorkijkbergen, waarachter zich weer een ander
niemandsland openbaart. De horizon fluistert zeer hese
bluessongs, over de ballast die een verdwaalde wereld
als morenes voor zich uitduwt. In de windval, katabatisch

gierend over de vlaktes, echoot de catastrofe. Maar ovaal,
keizerlijk staan zijn bewoners, zonder graaiende handen,
in de ijsblauwe woestijn. Onschuldig, aaibaar als kinderen,

houden ze toonvast het evenwicht, als in koor: zonder dure
woorden en warm Aramees, uit het Antarctische geheugen
van de aarde, zingen ze samen het tegenlied van de hoop.


Martin Carrette

Bekijk hier het fotoverslag: