Wetenschappelijk onderzoek

Het station staat open voor Belgische en buitenlandse wetenschappers om in Oost-Antarctica polair onderzoek in een brede waaier aan disciplines te verrichten.

 

Volgende wetenschappelijke projecten zullen tijdens het Belare seizoen 2011-2012 uitgevoerd worden:

 

BELATMOS (meteorologie)

Analyse van de chemische samenstelling van de atmosfeer door het meten van de ozon en verwante sporengassen concentratie, de UV-straling en de aerosoldeeltjes.

BELDIVA  (microbiologie)

Er komen micro-organismen voor rond het Princess Elisabeth-station. Het doel van dit project is het bestuderen van de microbiologische diversiteit in een gebied van 200 km rond het station.

BELISSIMA (glaciologie)

Studie van de verplaatsing van ijs naar de oceaan toe, welke kan versneld worden door de klimaatverandering, en zo bijdragen tot een zeespiegelstijging.

GIANT (geomorfologie)

Analyse van de horizontale en verticale vervormingen van het aardoppervlak en het verband van deze vervormingen met de verandering in ijsmassa, door het combineren van GPS metingen met gravimetrische en seismologische metingen.

BGR (Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe)

Duitse wetenschappers hebben geologisch onderzoek verricht rond het PEA, om indicaties van het ontstaan van Gondwana, zo’n 500 miljoen jaar geleden, en het uit elkaar breken, zo’n 180 miljoen jaar geleden, te vinden.

NIPR (National Institute of Polar Research in Tokyo)

Zoektocht naar meteorieten op Antarctica. Het doel is om de meteorieten, die goed bewaard blijven in het ijs, te analyseren om zo we een beter beeld te krijgen op de evolutie van het zonnestelsel en de planeten.

 

Bron: www.antarcticstation.org

 

Pedagogisch dossier over wetenschappelijk onderzoek in de poolgebieden:

http://www.educapoles.org/nl/education_material/teaching_dossier_detail/polar_quest_wetenschap_in_de_poolgebieden/

 

Flash animatie over wetenschappelijk onderzoek in de poolgebieden:

http://www.educapoles.org/nl/multimedia/animation_detail/de_poolgebieden_twee_unieke_wetenschappelijke_laboratoria/

 

Nieuwsberichten gerelateerd met het wetenschappelijk onderzoek in PEA:

http://www.educapoles.org/nl/news/news_detail/antarctica_wat_bestuderen_de_wetenschappers_aan_het_princess_elisabeth-stat/

http://www.educapoles.org/nl/news/news_detail/antarctica_wat_bestuderen_de_wetenschappers_aan_het_princess_elisabeth_anta/